Dobrá rada pre zdravie: Plody borievky podporujú trávenie, majú silný dezinfekčný účinok, prečisťujú organizmus. Likér z borievky sa odporúča užívať večer pred spaním.
Kedysi sa plody borievky pražili ako náhrada kávy. Sušené sa užívali namiesto čierneho korenia. Dnes sa zrelé plody jedia surové i varené. Napomáhajú tvorbe žalúdočnej kyseliny a zlepšujú vylučovanie žlče. Používajú sa na ochutenie diviny a inej zveriny, sú zložkou hydinových plniek, s obľubou sa pridávajú do kyslej i hlávkovej kapusty, omáčok, šunky a aj do dezertu zo sladených hrušiek.
Liečebné účinky borievky boli známe už v stredoveku, keď Arabi vyrábali chýrny borievkový lekvár, uvádzaný v niektorých starších liekopisoch dodnes. Plody majú taký silný dezinfekčný účinok, že v časoch stredovekých epidémií neochoreli tí, ktorí v priebehu dňa žuvali bobuľky borievky. Aj dnes sa odporúča na celkové prečistenie organizmu rozžuvať nalačno, pomaly, po jednej, 5-10 borievkových bobuliek.
Borievkový likér:
– 1 liter vodky
– 250ml zrelých borievok
– 200g cukru
– 300ml vody
Vodku nalejeme do väčšieho pohára, pridáme trochu roztlačené borievky, uzavrieme a necháme 2 týždne na svetlom mieste uležať. Výluh precedíme, pridáme cukor rozpustený vo vode a necháme 7 dní uzavreté na svetle dozrieť. Potom stočíme do fľašiek.