Prišiel k nám zo Stredomoria. Hľúzovitá rastlina má jemne korenistú arómu vďaka horčicovému oleju. Zberá sa počas letnej sezóny, ale aj na jeseň. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, K, C, niektoré skupiny vitamínu B, ďalej železo, horčík, mangán, draslík, selén. Kalerábové listy nezahadzujme, poslúžia výborne do polievky alebo ako príloha. Existujú dva druhy farieb kalerábu, biela a fialová.
Aké sú jeho liečivé účinky?
- pôsobí blahodarne na náš metabolizmus a krvotvorbu
- zabezpečuje vitalitu, energiu aj mentálnu koncentráciu a sviežosť
- posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám
- spevňuje vlasy a pokožku
- posilňuje srdce
- stimuluje okysličovanie a dýchanie buniek
- zlepšuje náladu, pomáha prekonávať stres
- pomáha redukovať hmotnosť
- je účinný proti zápche, riedi stolicu
- obsahuje dôležité látky isotiocyanáty, sulforafan, indol-3-karbinol, ktoré chránia mužov proti rakovine prostaty a ženy zase proti rakovine prsníka
Tip
Ak pokvapkáme kaleráb olejom s obsahom vitamínu E, uvoľnený selén chráni tuky v krvi pred vplyvom voľných radikálov a pomáha predchádzať artérioskleróze.
Kaleráb obsahuje dusičnany, preto ho uvarený už druhýkrát nezohrievajme.
Vybrali sme pre Vás Zapekaný kaleráb:
8 ks kalerábu, 80 g masla, 200 g údeného mäsa, 3 ks vajec, 2 PL hladkej múky, 100 ml mlieka, 150 g tvrdého strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie
Kaleráby očistíme a pokrájame na väčšie kocky. V hrnci na roztopenom masle a troške vody ich dusíme asi 10 minút. Potom pridáme na kocky nakrájané údené mäso, zmes dochutíme soľou, korením a po 5 minútach odstavíme.
Preložíme ju do vymastenej zapekacej misy alebo misiek, zalejeme vajíčkami rozšľahanými s múkou a mliekom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C prikryté približne 15 minút. Potom misu odkryjeme, zmes posypeme syrom a ešte 10 minút zapečieme.
DOBRÚ CHUŤ!
Zdroj: domacalekaren.com; dobruchut.azet.sk