Zatočí s baktériami či vírusmi. Ale tým jeho poctivá prácička zďaleka nekončí. Tiež tu však platí „všetko s mierou“.
Liek už po celé stáročia. U našich starých mám v špajzičke veru nechýbal. Reč je o chrene. Prišiel k nám z východnej Európy. Nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. V neporušenom stave nemá skoro žiadnu arómu, no po prerezaní alebo nastrúhaní dokáže rozdráždiť oči aj nosnú dutinu.
Čo v ňom nájdeme? Obsahuje vitamíny A, C, vitamíny radu B, draslík, vápnik, horčík, fosfor a horčicový olej. Pripravujme ho vždy čerstvý, pretože odležaný stráca nielen svoju arómu ale aj hodnotu. U niekoho sa však môžu objaviť nežiaduce účinky. Všetkého veľa škodí a preto aj pri užívaní tejto rastliny treba byť opatrný. Občas sa môžu objaviť alergické reakcie, nevoľnosť (nausea), zvracanie, dráždenie sliznice, hrdla a očí. Vyššie dávky môžu pôsobiť dráždivo na obličky a trávenie.
Ako nám dokáže pomôcť?
Využime jeho liečivú silu v období, kedy naokolo strašia infekčné ochorenia. Obsahuje rastlinné antibiotiká, ktoré ničia baktérie a vírusy. Lieči zápaly a posilňuje organizmus.
Vo forme sirupu sa používa aj na liečbu kašľa. Pomáha pri upchatom nose. Má močopudné účinky a používa sa k zmierneniu opuchov a pri reumatizme. Je ako stvorený pre milovníkov mastných jedál. Podporuje totiž tráviaci proces.
Keď ho budeme užívať vo forme chrenového octu, odstráni bolesti rôzneho pôvodu. Pomáha pri bolestiach zubov, hlavy a chrbta (ischiase). Postrúhaný koreň zmiešaný s múkou a malým množstvom masla zmierňuje bolesť, ak sa prikladá zabalený v tenkom plátne na boľavé miesta, pokým nezačne páliť.
Ak ho vysadíme v záhrade, údajne bude odpudzovať škodcov.
Vyhýbať by sa mu mali tehotné ženy a kojace mamičky. Nie je vhodný ani pre deti. Opatrní by mali byť aj ľudia s poruchami štítnej žľazy.
Pripravili sme si pre vás Tvarohovú nátierku s vajcami a chrenom:
50 g maslo, 150 g mäkký tvaroh, 1 ks uvarené vajce natvrdo, podľa chuti biely jogurt, nastrúhaný chren, mleté biele korenie, soľ
Maslo vymiešame dopenista, zašľaháme tvaroh a nahrubo postrúhané vajce. Hustotu nátierky upravíme bielym jogurtom, dochutíme strúhaným chrenom, korením a soľou.
DOBRÚ CHUŤ!
Zdroje: domacalekaren.com; herbar.org; drkresanek.sk; sme.sk; babickinazahrada.sk, dobruchut.azet.sk