Orech kráľovský – vynikajúci proti baktériám a vírusom

Medzi stromami môžete nájsť obrovskú liečivú silu orecha kráľovského. Jeho všestranná osožnosť ho radí medzi najvyššie hodnoty ovocnej záhrady. Kráľovské liečivé účinky „vlašského“ orecha sa prejavujú pri vnútornom aj vonkajšom použití.

Pochádza z Perzie. O jeho rozšírenie do Európy sa zaslúžil Karol Veľký. Rimania orechy považovali za božské jedlo a symbol plodnosti. Svojou výživnou hodnotou orechy pokojne prevýšia mäso, čo dnes využívajú najmä vegetariáni, ktorí ich nazývajú „mäso prírody“. Kvitne od apríla až do mája. Zbiera sa list, nedozreté plody, dozreté plody a oplodie.

Na vnútorné použitie:

  • Veľký potenciál čaju alebo tinktúry môžete využiť pri hnačke, zastavení krvácania a zníženia hladiny cukru v krvi. Silne čistí krv, tým pomáha pri všetkých kožných chorobách. Napomáha revitalizovať poškodenú či narušenú kožu.
  • Je výborný na žalúdok, zlepšuje trávenie, čistí hlieny v žalúdku i v črevách, čistí ich od parazitov a celkovo posilňuje organizmus. Stimuluje obranné reakcie organizmu proti pôsobeniu baktérií a vírusov.
  • Priaznivo ovplyvňuje funkciu kĺbov, žíl a väzív. Podporuje funkciu slinivky, pôsobí proti plynatosti. Vhodný je pri rekonvalescencii po operáciách či ožarovaní.

Pri vnútornom užívaní treba dávať pozor na to, že mierne znižuje krvný tlak, preto by si ho mali sledovať hypotonici, pokiaľ orech práve užívajú.

Na vonkajšie použitie:

Má niekedy až zázračné účinky. Teplé obklady zo sparených listov „vyťahujú“ hnis, hoja rany, opuchy a vredy. Používa sa najmä pri ochoreniach kože – ekzémoch, vredoch, omrzlinách, popáleninách, lupinách a vypadávaní vlasov.

Ďalej na výplachy pri ústnych vriedkoch, zapálenom hrdle, očných zápaloch, paradentóze, zapálenej pošve, kŕčových žilách a na kúpele pri hemoroidoch. Listy tvoria výbornú prísadu do kúpeľa. Silný odvar odstraňuje i nadmerné potenie nôh.

Prírodné panenské oleje sú ideálnou potravinou pre zdravú a pritom chutnú výživu. Majú vysokú energiu a koncentráciu bioaktívnych – účinných látok pre zdravý organizmus. Užívanie je jednoduché: zamiešaním do jedla, na lyžičku alebo natieraním či masážou postihnutého miesta.

Vybrali sme pre vás recept na orechový likér:
20 zelených orechov, 4 klinčeky, 750ml cukrového sirupu, 1 liter vodky, kúsok škorice, kôra z pomaranča.

Umyté orechy rozkrájame na štvrtiny, dáme do pohára so širším hrdlom, pridáme klinčeky, škoricu, umytú pomarančovú kôru a zalejeme vodkou. Pohár uzavrieme, postavíme na slnečné miesto a necháme 3 týždne odstáť. Potom precedíme, pridáme cukrový sirup (500g cukru prevaríme so 400ml vody). Premiešame, dáme do fľašiek a môžeme užívať po poháriku večer na upokojenie.

Pridal: Monika & Vlad F   Foto: dietyachudnutie.sk; garten.cz
Zdroj: zdravysvet.sk