Dobrá rada pre zdravie: Paradajky pomáhajú proti skleróze, posilňujú kapiláry a majú antioxidačné účinky. Posilňujú imunitný systém, znižujú obsah cholesterolu v krvi, slúžia ako prevencia pred rakovinou kože, prsníka, prostaty a žalúdka.
Rajčiny preventívne pôsobia proti ateroskleróze a srdcovým ochoreniam. Zvyšujú činnosť pečene, vyplavujú toxíny z tela, zlepšujú trávenie a močenie. Znižujú únavu, spomaľujú starnutie a majú mierne afrodiziakálne účinky.
Rajčinový koktail:
– 300g rajčín
– 100ml vody
– 1 lyžička soli
– 1 lyžička cukru
– 1 lyžička citrónovej šťavy
– mleté čierne korenie, 5 kociek ľadu
Rajčiny umyjeme, vložíme do mixéru, pridáme ostatné suroviny okrem ľadu. Mixujeme pri väčších otáčkach 50 sekúnd. Prerušíme, pridáme rozdrvený ľad a ešte mixujeme cca 15 sekúnd. Ihneď podávame. Rajčiaky majú veľa cenných ochranných vlastností. Je dobré ich konzumovať pri reumatizme, pri chorobách krvného obehu a majú vplyv aj na tvorbu krvi.
Rajčiak jedlý (solanum lycopersicum) je jednoročná, dvojročná alebo trvalá rastlina. Stonky môžu dosahovať výšku až 4 m, majú jemné ochlpenie a sú zelenej farby. Listy sú usporiadané nepárne a prerušovane. Okraje listov bývajú ozubené alebo vrúbkované. Kvety sú žltej farby a nemajú špecifickú arómu. Plody sú poväčšine guľatého tvaru, červenej, žltej alebo oranžovej farby. Obsahujú vodu, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, betakarotén, vitamín C a B, chróm, draslík a lykopén.