Šípkový sirup pôsobí preventívne proti nachladeniu a infekciám, spevňuje cievne steny a priaznivo pôsobí pri kŕčových žilách. Upokojuje a zlepšuje schopnosť sústredenia a pomáha proti jarnej únave.
Šípky sú jedlé a bohaté na vitamíny, hlavne na vitamín C. Varí sa z nich čaj na posilnenie organizmu. Pôsobia i mierne močopudne, preto sa používajú aj pri ochorení močového ústrojenstva alebo ľadvín. Šípky môžeme spracovať aj na sirup:
– 2kg zrelých šípok
– 1l vody
– 1,5kg cukru (alebo iné sladidlá)
– 10g kyseliny citrónovej
Šípky narežeme, zalejeme vodou a necháme vylúhovať 2 až 3 dni. Potom nálev precedíme a varíme s cukrom 5 minút. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú. Precedený sirup nalejeme do pripravených fliaš.
Ruža šípová (Rosa canina) je ker, ktorý dosahuje výšky 1-3 metre. Hovorí sa mu tiež psia ruža, čo údajne súvisí s tím, že ju starí Rimania používali proti besnote.
Rozšírená je takmer v celej Európe, s výnimkou ďalekého severu. Rastie na slnečných stráňach, medziach, v priekopách a na okrajoch lesov. Vyskytuje sa od nížin až do hôr do výšky 1200 m n. m.
Šípkový 100% olej lisovaný za studena. Je zdrojom vitamínu A, C a E, minerálov a nenasýtených mastných kyselín. Olej sa môže používať priamo v čistej forme, alebo pridávať do krému, pleťového mlieka či masážneho oleja…
Šípky – jednodruhový tradičný domáci čaj lahodnej chuti, vo farmaceutickej kvalite. Pre vysoký obsah vitamínu C je vhodný nielen na bežné pitie ako prevencia, ale aj ako liečivý čaj pri chorobách z prechladnutia…