ZELENÁ ENERGIA

Viaceré druhy zelených rastlín, ako aj hlávkový šalát, sú pre nás najcennejšie tým, že majú vysoký obsah horčíka. Môžeme si vybrať z rôznych kultivarov – cukrový, červenkastý, kučeravý, svetlozelený alebo chrumkavý ľadový. Každý lístok šalátu umožní nášmu telu lepšie využiť bielkoviny.

Pochádza z Európy. Červený šalát obsahuje viac karoténov ako zelený. Tie v ľudskom organizme podporujú tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku.

Účinné látky

Spomínaný horčík nahrádza v našom tele nedostatkový mangán. Ak obsah horčíka v krvi poklesne, metabolizmus neprebieha tak ako by mal. Biosyntéza v bunkách je nedostatočná. Nastupuje tak únava, nervozita, strata energie či nedostatočná koncentrácia. Nachádza sa v ňom veľa vody a vlákniny. Červenolisté sorty majú vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá stimuluje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Vďaka nej sa už v žalúdku začne chemický rozklad bielkovín.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Posilňuje imunitný systém
  • Chráni bunky pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov
  • Zvyšuje svalovú výkonnosť, posilňuje srdce
  • Pomáha odstraňovať únavu, dodáva energiu
  • Posilňuje nervy, zlepšuje koncentráciu
  • Zlepšuje okysličenie buniek
  • Zlepšuje zužitkovanie bielkovín

Chemicky prihnojovaný šalát obsahuje dusičnany, ktoré sa v našom organizme menia na dusitany a v kombinácii s aminokyselinami vytvárajú nebezpečné a jedovaté nitrozamíny. Preto je vhodné, ak si kúpite v prípade možnosti,  šalát od drobných pestovateľov. Platí však, že lepší je aj hnojený ako žiadny šalát.

Vybrali sme pre vás Hlávkový šalát s orechmi a syrom:

1ks hlávkového šalátu, 15ks vlašských orechov, 50ml orechového oleja, 50g plesnivého syra

Na zálievku: 150ml orechového oleja, 50ml javorového sirupu, 50g dijonskej horčice, 50g tekutého medu, šťava z 1ks citróna

Všetky ingrediencie na zálievku dáme do mixéru a chvíľu mixujeme. Na panvici rozpálime orechový olej, na ktorom opražíme polovice vlašských orechov, po asi 2 minútach panvicu dáme bokom a necháme vychladnúť. Umyté listy šalátu natrháme na menšie kúsky, poukladáme ich do misy, polejeme zálievkou a ozdobíme nakrajaným plesňovým syrom. Šalát je vhodný ako predjedlo, desiata a môže sa podávať s pečivom.

DOBRÚ CHUŤ!

Foto: pixabay – moerschy; receptyonline.cz
Zdroje: Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová: Ovocie a zelenina ako liek, ISBN: 80-89144-46-2, receptyonline.cz