ZDRAVÍČKO PRE VAŠE BUNKY AJ ČREVÁ

Cuketa, „kamoška“ tekvice, obsahuje málo kalórií a vysoký obsah nutričných látok. Spolu s ostatnými látkami zabezpečuje bohatú a zdravú črevnú flóru. Čo je fajn, pretože práve črevné sliznice sú prvou a najúčinnejšou obrannou líniou proti rôznym chorobám. Iba zdravé sliznice sú garantom dobrého zdravia.

Táto lahôdka pochádza zo slnečného Stredomoria. Dnes ju však záhradkári pestujú už aj u nás. Sú vhodné surové ako aj tepelne upravené.

Výskumy v oblasti vitamínov ukázali, že vitamíny rozpustné v tukoch priamo stimulujú vitalitu génov v jadrách našich buniek. Genetický kód vo veľkej miere podmieňuje naše fyzické aj duševné zdravie. Bez nich by sme sa cítili unavený, nervózny či nevýkonný.

Veľmi vyhovuje slizniciam našich čriev. Je významným zdrojom vitamínu A, ktorý ich chráni pred voľnými radikálmi, baktériami a vírusmi.

Účinné látky

Šupka je bohatá na karotény a horčík. Ďalej z nej získame draslík, fosfor, vápnik, zinok, železo či vitamíny skupiny B, vitamín C,E,K. Obsahuje 91% vody a vlákninu.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Aktivizuje bunkový metabolizmus
  • Udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét
  • Zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu
  • Upokojuje a stimuluje nervy
  • Zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť
  • Posilňuje svaly a srdce
  • Pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus
  • Odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu
  • Posilňuje imunitný systém
  • Posilňuje sliznice v celom tele

Spracovanie

Najlepšie sú malé, pevné cukety. Priveľké plody majú zbytočne veľa vody. Tepelne upravujeme iba chvíľu.

POZOR! Dobre ich umyte, aby ste zo šupky odstránili zvyšky škodlivín (hnojív alebo insekticídov).

Vybrali sme pre vás Cuketové placky:

2ks cukety, 6PL kukuričnej múky, 3ks vajec, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie

Cuketu nastrúhame na väčšie prúžky. Osolíme. Cuketa pustí šťavu, preto je ťažké predpovedať, koľko presne múky budete potrebovať, riaďte sa skôr intuíciou. Potom pridáme ostatné ingrediencie soľ, korenie, pretlačený cesnak. Opečieme na tuku do zlatista. Po opečení dáme odkvapkať na papierovú servítku.

Ako prílohu môžeme dať nové zemiaky. Najlepšie sú nakrájané na mesiačiky, uvarené v šupke a potom sa do nich pridá maslo. Môžeme pridať rýchlu „majonézu“, kyslá smotana (jeden kelímok), s jedným nastrúhaným strúčikom cesnaku a s troma lyžičkami citrónovej šťavy.

DOBRÚ CHUŤ!

Pridal: Monika * Foto: zena.pravda.sk, blog.kitchenaid.cz
Zdroje: Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová: Ovocie a zelenina ako liek; www.nazdravie.sk; najrecept.sk