Zápar z kvetu slezu pomáha pri zápaloch hrdla a hrtana, mierni kašeľ. Macerát sa užíva pri žalúdočných a črevných poruchách, podporuje lepšie vykašliavanie hlienov pri kataroch horných dýchacích ciest, laryngitíde (zápal hlasiviek) a faryngitíde (bolesť v hrdle).
Ako si pripraviť slezový macerát?
Keď som sa vrátil zo zaprášenej Indie mal som suchý dráždivý kašeľ. Prašné prostredie, klimatizácie v taxíkoch, lietadlách a otvorené motorikše neskutočne zaťažovali pľúca. Bol to práve slez, ktorý uvoľnil hlieny a zbavil ma kašľu. Nepil som však zápar, najviac sa mi osvedčil „zázračný“ slezový macerát:
Hrsť sušeného kvetu som vložil večer do litra studenej vody, nechal macerovať a ráno precedil. Mierne ohriaty som ho pil ráno nalačno, pred obedom a večer. Hneď na druhý deň sa prejavili pozitívne účinky vykašliavania a za štyri dni kašeľ úplne zmizol.
Zápar z kvetu slezu proti chrípke:
– 1 lyžica kvetu slezu
– 300ml vody
Kvet slezu zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme 10 minút prikryté vylúhovať. Precedíme a užívame 3-krát denne po 100ml. Zápar môžeme kombinovať s koreňom ibiša, čím sa zvýši účinnosť záparu.
Ešte doplním, že slez nemá žiadne nepriaznivé účinky ani pri dlhodobom užívaní. Preto býva často súčasťou mnohých bylinných zmesí a čajov pre deti.
Pevné zdravie vám prajem. Vlad F