SPAPAJME „ŠTASTIE“

Príliš obyčajná? Vzhľadovo možno áno, ale medzi všetkými plodmi, dozrievajúcimi na zemi či stromoch je neprekonateľná svojimi účinkami na celý organizmus. Reč je o cvikle – veľkom zdroji šťastia zo záhrady. Nájdete v nej všetky účinné látky na úspešné prebudenie k životu a omladenie starých a opotrebovaných buniek.

Cvikla je odolná a nenáročná, v našich zemepisných šírkach sa pestuje odnepamäti. V predaji je od októbra do konca marca. Nikde inde nenájdete tak vzácny kombinovaný preparát s obsahom kremíka a kyseliny listovej na oživenie a povzbudenie buniek. Práve kyselina listová stimuluje produkciu hormónov a nervových dráždivých látok, akými sú dopamín a noradrenalín, ktoré zabezpečujú mentálnu pohodu.

Účinné látky

Špecialitkou je kremík. Náš organizmus je schopný prijať ho len v istej podobe. Cvikla obsahuje jedinečnú kombináciu kremíka s inými zložkami výživy. Kým kremík z mäsa naše telo nevie využiť, kremík z cvikly spevňuje väzivové tkanivá, steny ciev a kosti a odvádza z mozgu kovy, napríklad hliník. Ďalšou prednosťou je mimoriadne vysoký obsah spomínanej kyseliny listovej, ako aj draslíka a vlákniny. Cviklové červené farbivo betaín ostáva v našom tele takmer nevyužité a vylučuje sa veľmi rýchlo močom.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Spevňuje väzivové tkanivo
  • Spevňuje pokožku, cievy a kosti
  • Neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä v mozgu
  • Podporuje rast buniek a regeneruje ich jadrá
  • Zabezpečuje tvorbu žalúdočnej kyseliny na lepšie využitie bielkovín v organizme
  • Aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek
  • Podporuje optimistickú náladu
  • Dodáva vlasom lesk, pokožke hebkosť a nechtom pevnosť
  • Má odvodňujúce a odkysľujúce účinky
  • Detoxikuje črevá, odstraňuje zápchu


Spracovanie

Kupujte radšej menšie buľvy, netreba ich tak dlho variť.
Cviklu prudko sparíme, pridlho nevarme, inak zničíme 80% citlivej kyseliny listovej. Buľvy umyjeme, 15 minút podusíme v troche vody. Stonky neodstraňujeme a do cvikly nepicháme, aby nevytiekla šťava.

Vybrali sme pre Vás svieži šalát z cvikly
(pre 2 osoby) 2ks stredne veľkej cvikly, 3 ks jabĺk, zeler, vlašské orechy, citrónová šťava

Cviklu postrúhame na hrubé rezance. Jablká na tenšie slíže. Zeler, v množstve asi pol jabĺčka, tiež na tenké slížiky. Komu zeler „nevonia“, môže nahradiť feniklom. Ak sú jablká suchšie, alebo sladké, možno dochutiť citrónom. Pridáme za hrsť nahrubo posekaných vlašských orechov. Množstvá jednotlivých surovín si pochopiteľne môžete prispôsobiť.

DOBRÚ CHUŤ!

 

Pridal: Monika * Foto: zdravie.sk, casprezeny.azet.sk

 

Zdroje: Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová: Ovocie a zelenina ako liek; varecha.pravda.sk