OSTRÁ ZBRAŇ PROTI BAKTÉRIAM A PLESNIAM

Napriek svojej nepatrnej veľkosti má reďkovka výrazné účinky. Obsahuje množstvo kvalitných látok. Jednou z nich je horčicový olej. Poľovačka na škodlivé baktérie a plesne začína už na jazyku, sliznici podnebia a pokračuje pekne v žalúdku a črevách.

Rastie na celom svete v miernom pásme. U nás sa pestujú skoré jarné aj neskoré letné kultivary. Zo zeme nasáva cenné stopové prvky a vitamíny. Na ochranu pred baktériami a chrobákmi vytvára prírodnú účinnú zbraň – horčicový olej. Ten má pozitívny vplyv aj na náš organizmus. Má totiž antibakteriálne a antimykotické účinky, ktoré sa prejavujú pálením.

Účinné látky

Okrem spomínaného oleja v nej nechýba ani veľký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Pozoruhodný je obsah kyseliny listovej, vitamínu C. Takisto je významným dodávateľom selénu. Ten chráni naše bunky pred voľnými radikálmi.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Ničí žalúdočné a črevné baktérie a plesne
  • Podporuje trávenie
  • Dezinfikuje sliznice
  • Odhlieňuje dýchacie ústrojenstvo
  • Pomáha pri nadúvaní, hnačke aj zápche
  • Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi
  • Dodáva nutričné látky na krvotvorbu a rast buniek
  • Má preventívne účinky proti vytváraniu žlčových, obličkových a močových kameňov

Spracovanie

Poriadne ju umyjeme a rýchlo spotrebujeme, lebo vitamíny a aróma sa na vzduchu rýchlo strácajú. Býva kontaminovaná chemickými škodlivinami, preto ju podľa možnosti kupujme z biologickej produkcie od domácich pestovateľov.

POZOR! Reďkovka patrí k najviac kontaminovaným druhom zeleniny. Do rastlín sa dostáva množstvo solí a kyseliny dusičnej. Baktérie v slinách a žalúdočnej šťave menia dusičňany na dusitany, ktoré spolu s aminokyselinami vytvárajú jedovaté karcinogénne nitrozamíny. Preto ich treba vždy poriadne umyť.

Vybrali sme pre vás Reďkovkový šalát s vajíčkom:

4ks vajce, 2ks jarná cibuľka, 2ks listový šalát, 2 zväzky reďkovky, 1 zväzok pažítky, šťava z polovice citróna olivový olej, voda, cukor, soľ, korenie.

Najskôr uvaríme vajíčka natvrdo a po vychladnutí ich olúpeme. Rozoberieme šaláty, umyjeme, osušíme a natrháme. Očistíme reďkovky a nakrájame na tenké plátky. Na malé kolieska nakrájame cibuľky.

Pripravíme zálievku z vody, citrónovej šťavy, oleja, cukru, soli a štipky korenia. Zeleninu dáme do misky a prelejeme zálievkou. Na vrch poukladáme nakrájané vajíčka a posypeme pažítkou.

DOBRÚ CHUŤ!

 

Pridala: Monika * Foto: urobsisam.zoznam.sk; dobruchut.azet.sk
Zdroje: Ovocie a zelenina ako liek, Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová, ISBN 80-89144-46-2; dobruchut.azet.sk