OHROMNÁ POMOC PRI KŔČOVÝCH ŽILÁCH

Bohatá žobráčka, aj tak môžeme nazvať obilninu v minulosti chudobnejších vrstiev – pohánku. Čo sa týka pôdy, má minimálne nároky na svoj rast. V boji o každodenné prežitie v tvrdých podmienkach si vytvorila špeciálne ochranné látky a sústredila ich do semien. Najdôležitejšou z nich je rutín. Spomedzi všetkých rastlín ho práve pohánka obsahuje najviac.

Pochádza pravdepodobne z Ázie a na ruských stepiach je dodnes rozšírenou obilninou. Hoci má skromné nároky, je veľmi citlivá na vplyv cudzorodých chemikálií a vysoké výnosy dosahuje iba na pôdach, ktoré nie sú kontaminované chemickými látkami.

Táto silno bázicka potravina veľmi dobre padne pri odkyslení organizmu. Nasáva zo zeme drahocenný rutín (flavonoid), najúčinnejší spojenec nášho cievneho systému. Pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach. Vďaka svojmu bezlepkovému zloženiu je pohánka vhodná aj pre ľudí stravujúcich sa podľa bezlepkovej diéty.

Účinné látky

Spomínaný rutín s vitamínom C spevňuje steny ciev, zastavuje krvácanie. Funguje ako hasič. Okamžite je na mieste nehody a utesní cievnu stenu aj väzivo. Má preventívne a liečivé účinky na ochorenia žíl a kŕčové žily. Posilňuje aj tie najjemnejšie cievky. Vďaka nemu nedochádza vo vašom tele ku oxidácii vitamínu C a pôsobí tak ako ochrana vašich ciev pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Významný je obsah vitamínov skupiny B, ďalej vápnik, fosfáty a draslík. Nechýbajú ani polynenasýtené kyseliny.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Pomáha pri ochoreniach žíl, kŕčových žilách, hemoroidoch
  • Zastavuje krvácanie z ďasien a z nosa
  • Spevňuje väzivové tkanivo
  • Podporuje prekrvenie
  • Posilňuje imunitný systém
  • Reguluje krvný obeh
  • Ma preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde
  • Stimuluje libido a potenciu

Spracovanie

Zaobstaráte si ju vo forme celých zŕn, múky, krupice či šrotu. Má rôznorodé použitie, či na sladko, alebo na slano. Ak si chcete odvyknúť od mäsa, optimálnou nutričnou náhradou sú práve obilniny.

POZOR! Pravidelná konzumácia pohánky spevňuje cievy a môže viesť aj k ich zúženiu, čím sa zvýši krvný tlak. Preto by si ľudia so zvýšeným krvným tlakom mali dávať pozor a nejesť pokrmy z pohánky denne.

Vybrali sme pre vás „Pohánkoto“ so špenátom, cuketou a karotkou

1 hrnček pohánky, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, 2ks mrkvy, 1ks menšej cukety, špenátové listy, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

Pohánku si uvaríme podľa návodu na obale. Na olivovom oleji si orestujeme cesnak, pridáme na plátky škrabkou nastrúhanú mrkvu, cuketu na plátky a nakoniec pridáme špenátové listy. Ochutíme soľou, korením môžeme pridať aj ľubovoľné bylinky. K zelenine pridáme pohánku a premiešame. Podávame so syrom.

DOBRU CHUŤ!

 

Pridal: Monika * Foto: jidlohit.cz, gastroslovnik.sk
Zdroje: Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová: Ovocie a zelenina ako liek; plnielanu.zoznam.sk; varecha.pravda.sk