NAJSLADŠÍ LIEK

Už 2000 rokov pred Kristom sa v rukopisoch spomínal výborný med. Neskôr jeho fantastické nutričné vlastnosti objavil otec medicíny Hippokrates. Nie nadarmo sa mu hovorí tekuté zlato. Výhody medu zďaleka presahujú jeho vynikajúcu chuť. 

Základom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.

Je prírodným zdrojom rýchlo dostupnej energie, skvelý posilňovač imunitného systému a zároveň prírodným liekom na množstvo zdravotných problémov, doslova zabijakom baktérií. A to vďaka unikátnemu zloženiu, v ktorom dominuje cukor. Ten dáva medu vlastnosť zvanú osmolýza, pri ktorej med doslova vyťahuje vodu z baktérií ale aj kvasiniek. Tie v ňom kvôli tomu nedokážu prežiť.

Ďalším dôvodom je látka nonatín. Ten reaguje s cukrom a vytvára kyslé prostredie, ktoré je pre baktérie smrteľné. Pri reakcii s glukózou sa navyše vytvára peroxid vodíka, ktorý sa bežne používa v zdravotníctve ako účinná dezinfekcia voči takmer všetkým mikroorganizmom.

Účinné látky

Med je bohatou nádielkou cukrov, vody a ďalších zložiek ako sú fruktóza, glukóza, draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo. Ďalej vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P, organické kyseliny glukónová, citrónová, jablčná, a nakoniec tu nájdeme aj aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Posilňuje imunitu
  • Je prírodný antioxidant, pôsobí  protizápalovo, antibakteriálne, účinný je aj proti niektorým vírusom a plesniam
  • Zlepšuje a urýchľuje hojenie rán – jeho antiseptické vlastnosti pomáhajú tlmiť rast baktérií a plesní
  • Tlmí zápal, opuch a zmenšuje jazvy
  • Používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftách
  • Upokojuje bolesť v krku, ale aj zabíja určité druhy baktérií, ktoré spôsobujú infekciu
  • Pomáha liečiť afty a zlý stav ďasien
  • Podporuje trávenie
  • Pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
  • Zbavuje organizmus jedov
  • Je výborný ako podporný prostriedok pri ochoreniach obličiek
  • Pozitívne pôsobí na fixáciu vápnika v kostiach
  • Pomáha pri anémii
  • Má aj anti-karcinogénne vlastnosti
  • Zlepšuje fyzickú kondíciu
  • Slúži na regeneráciu síl po značnej fyzickej námahe
  • Zlepšuje a prehlbuje spánok
  • Poslúži ako vhodná náprava „po opici“ (je šetrný k žalúdku a obsah fruktózy urýchľuje oxidáciu alkoholu v pečeni)

Ako spoznáte pravý med?

Farba, konzistencia, chuť aj vôňa bývajú rozmanité, ale všetci poctiví včelári sa zhodnú, že pravý med pri ochutnaní „škriabe v hrdle“. Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Pri prelievaní pravého medu si možno všimnúť, že vďaka svojej tuhosti sa ukladá v novej nádobe v akýchsi záhyboch.  Med riedený vodou pri liatí vytvára jamku.

Skladovanie a spracovanie

Med skladujeme na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši pri teplote do 15 – 20 °C . Nedávame do chladničky. V prípade, že skryštalizuje, zahrievame ho v pohári vloženom do vodného kúpeľa s teplotou do 42 °C.

Med si svoje zázračné vlastnosti uchová len ak nie je tepelne spracovaný. Ak si chceme urobiť čaj alebo vodu s medom a citrónom, mala by mať maximálnu teplotu 42 °C. Teploty nad 45°C ničia živé enzýmy a veľa ďalších mikronutrientov.

Dávkovanie a vedľajšie účinky

Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Neodporúča sa podávať ho deťom mladším ako 1 rok, pre jeho malý obsah botuloxínov. Tráviaci trakt dospelého človeka si však s nimi bez problémov poradí. Menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.

Vybrali sme pre vás liečivý Zázvorový čaj s medom:

2-3 lyžičky nastrúhaného koreňa zázvoru, 1l vody, med podľa chuti,½ citróna

Do džbánu dáme 2 až 3 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru, zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút lúhovať. Po miernom vychladnutí zmiernime jeho štipľavú chuť citrónovou šťavou a medom. Podľa chuti môžeme ešte pridať klinček, či škoricu. Čaj zamiešame a precedíme cez sitko do šálok.

Jeden z fajnových pravých medov máte možnosť kúpiť aj v našom e shope: jednoduchyzivot.sk

NA ZDRAVÍČKO!

Pridal: Monika * Foto: interez.sk, receptyonline.cz
Zdroje: Časopis Rodina a zdravie IX/2016, slovensky-med.sknazdravie.skinterez.skreceptyonline.cz