NA RÝCHLE ZASÝTENIE A ŠTÍHLU LÍNIU POSLÚŽI KARFIOL

Patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Obsahuje azda všetko, čo naše telo vyžaduje. Pre svoje nutričné látky sa odporúča jesť ho čo najčastejšie hlavne v zime. Ak chceme schudnúť, je ideálnou diétnou potravinou.

Účinné látky

Nájdeme v ňom významný obsah kyseliny listovej, dôležitý vitamín B5. Zásobí organizmus všetkými vitamínmi okrem vitamínov B12 a E, poskytuje nám 14 minerálov a stopových prvkov a 18 rôznych aminokyselín. Tuková zložka je zanedbateľná, rovnako ako obsah sacharidov. Jeho liečivé účinky na sliznice čriev sa prejavujú predovšetkým v prevencii rakoviny hrubého čreva, hlavne u mužov.  Veľmi dôležitá na trávenie a odbúravanie produktov látkovej výmeny je aj jeho vláknina. Varením zhruba polovicu obsiahnutých vitamínov stráca. Farebný karfiol existuje už asi 15 rokov a jeho odtiene sú fialová, oranžová a zelená.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Podporuje redukciu hmotnosti
  • Má odvodňujúce účinky
  • Pomáha pri poruchách obličiek a močového mechúra
  • Pomáha regenerovať sliznicu čriev
  • Hojí zápaly pokožky a slizníc
  • Stimuluje rast a regeneráciu buniek
  • Podnecuje krvotvorbu
  • Zabezpečuje optimálne zásobovanie buniek živinami
  • Podporuje imunitný systém a pomáha predchádzať infekciám
  • Znižuje krvný tlak
  • Má preventívne účinky proti chorobám hrubého čreva

Pri trávení karfiolu dochádza k nafukovaniu. Tento nepríjemný jav môžeme potlačiť pridaním výrazného korenia (napr. cesnakom, kmínom alebo mletým koriandrom). Podľa možností ho varíme len krátko. Vodu, v ktorej sme ho varili, nevylievajme, obsahuje množstvo stopových prvkov.

Vybrali sme pre vás Bešamelový karfiol s oštiepkom:

1 karfiol, 1 karfiol romanesco, 3-4 vajcia, 150 g nahrubo postrúhaného oštiepka, 80 g masla, 3 lyžice hladkej múky, mlieko, zeleninový vývar, mleté čierne korenie, soľ, olej

Karfiol rozobratý na ružičky vhodíme spolu s ružičkami romanesca do zeleninového vývaru a uvaríme do polomäkka. Potom scedíme a po vychladnutí rozložíme do zapekacej misy potretej olejom. Maslo rozpustíme v širšej panvici, prisypeme múku, opečieme a za stáleho miešania prilievame mlieko. Odstavíme z ohňa a do polohustej masy vmiešame rozšľahané vajcia, pridáme nahrubo postrúhaný oštiepok, osolíme, okoreníme a premiešame. Bešamelom zalejeme karfiol v zapekacej mise, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Podávame napríklad so zemiakovou kašou.

Foto: pixabay – Hans; pluska.sk
Zdroje: Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová: Ovocie a zelenina ako liek, ISBN 80-89144-46-2; zeleninari.skpluska.sk