HROZNO JEDZME AJ S JADIERKAMI

Pre naše telo má veľa pozitív nielen vďaka vláknine. Ak uprednostňujeme toto ovocíčko šľachtené bez jadierok, alebo ich vypľúvame, robíme veľkú chybu. Prichádzame o silný antioxidant.

Nájdeme v ňom všetky vitamíny skupiny B okrem vitamínu B12. Má vysoký obsah kyseliny listovej, vitamínu C, mangánu a horčíka. Obsahom draslíka vyvažuje stravu s vysokým príjmom soli a sodíka. Kupujme radšej iba hrozno s jadierkami, ktoré majú silný antioxidačný účinok.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Podporuje pohyby čriev a odstraňuje zápchu
  • Prečisťuje obličky, močový mechúr a močové cesty
  • Zmierňuje predmenštruačný syndróm
  • Podporuje redukciu hmotnosti
  • Pomáha odstraňovať únavu, nervozitu a depresie
  • Aktivizuje metabolizmus sacharidov
  • Silný antioxidant
  • Spevňuje kolagén (spojivové tkanivo cievnych stien, šliach, kože a pod.)
  • Tlmí vyplavovanie histamínu (zmierňuje priebeh alergických reakcií)
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Znižuje tlak krvi
  • Prevencia a podporná liečba makulárnej degenerácie (najčastejšia príčina slepoty na svete)
  • Prevencia starnutia
  • Prevencia a podporná liečba kŕčových žíl (varixy)
  • Podporná liečba rakoviny a cukrovky
  • Prevencia tvorby žiliek a modrín

Pestovatelia v južných krajinách majú za cieľ vypestovať veľké, krásne a plné hrozno. Často ich teda pestujú na kontaminovaných pôdach, postrekujú ho pesticídmi a herbicídmi, aby ho uchránili pred škodlivým hmyzom. Ešte aj na ceste a vo veľkoskladoch ošetrujú hrozno škodlivými voskmi a leštidlami. Preto ho pred konzumáciou musíme poriadne umyť. Najlepšou voľbou je však kúpa tohto skvelého šťavnatého ovocia z domácej produkcie, od domácich pestovateľov.

Samozrejme ak vám chutí toto ovocie viac v tej tekutejšej podobe, neváhajte a doprajte si sekt, biele či červené vínko. Dajú sa zaradiť do našej zdravej vyváženej stravy, ale ako vo všetkom, aj tu platí všetko s mierou.

Vybrali sme pre vás svieži Hroznový šalát s jablkami:

150g tmavého hrozna, 1ks jablka, 1ks stonkového zeleru, 1ks citróna, 50g vlašských orechov

Hrozno umyjeme, rozkrojíme na poly, jablko nakrájame na tenké kolieska a stonkový zeler na kocky. Všetko presypeme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Premiešame, prisypeme vlašské orechy a podávame.

DOBRÚ CHUŤ!

Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová: Ovocie a zelenina ako liek, ISBN 80-89144-46-2; akv.sk; dobruchut.azet.sk