FENIKEL, IDEÁLNE LIEČIVO PRI PORUCHÁCH TRÁVENIA

Z tejto zeleniny sa získava éterický feniklový olej prospešný pri kašli, zvýšenej tvorbe hlienu a tráviacich problémoch. Z plodov sa pripravuje liečivý upokojujúci čaj na žalúdok a črevá.

Fenikel je dvojročná až trvalá rastlina, ktorá je vysoká do 200 cm . Má rôzne ľudové názvy ako vlašský kôpor, rímsky kôpor, sladký kôpor, či fenikel sladký. Vyžaduje hlbokú, na živiny bohatú pôdu a slnečnú polohu. Zbierajú sa najmä plody, ktoré obsahujú veľa silíc (anetol, fenchon, kyselinu anízovú), ale aj vňať, či semená, ktoré sa používajú na prípravu čaju a ako korenie v kuchyni. Pochádza zo Stredomoria. Najväčšími pestovateľmi sú Grécko, Turecko, Taliansko a južné Francúzsko.

Účinné látky

Nájdeme v ňom veľa vlákniny, ktorá viaže toxíny a tuky v črevách. Má vysoký obsah draslíka. Ten zabezpečuje hospodárenie s vodou v tele a funkčnosť buniek. Takisto nechýba vitamín C. Hľuza obsahuje optimálnu kombináciu dvanástich dôležitých stopových prvkov a štrnástich aminokyselín (bielkovinových stavebných látok). Je veľmi obľúbený hlavne u mamičiek s novorodencami, nakoľko pomáha pri plynatosti a tíši kolikové bolesti. Takisto podporuje tvorbu materského mlieka.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Odstraňuje zápchu
  • Pomáha pri črevných poruchách (nadúvanie, pocit preplneného žalúdka)
  • Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi
  • Odvodňuje organizmus a detoxikuje črevá
  • Stimuluje činnosť buniek
  • Znižuje tvorbu hlienu pri kašli a nádche
  • Posilňuje imunitný systém
  • Má dobrý vplyv na nervy a zlepšuje náladu

POZOR! Nie je vhodné podávať ho vo veľkých dávkach a hlavne dlhodobo. Ľudia, ktorí majú sklon k hnačkám, by mali fenikel konzumovať iba sporadicky.

Vybrali sme pre vás svieži Feniklový šalát:

2 ks fenikel; rímsky šalát, 1 ks zrelé avokádo, 2 ks mandarínka alebo pomaranč, 1/2 citrón 1 ČL med; 2 ČL olivový olej; 2 ČL ľanové semienka

Fenikel umyjeme, odkrojíme čo treba a zvyšok nakrájame na tenké plátky. Rozdrobíme a pridáme natrhané listy rímskeho alebo iného listového šalátu. Jednu mandarínku (pomaranč) nakrájame, z druhej vytlačíme šťavu a zmiešame ju so šťavou z polovice citróna, olejom a medom. Dresing premiešame so šalátom a pridáme kúsky mandarínky a avokádo. V miskách môžeme posypať ľanovými semienkami. Ak by bol na vás šalát príliš sladký, stačí ho doplniť fetou alebo kozím syrom.

DOBRÚ CHUŤ!

Bylinkový čaj z feniklu môžete nájsť tu: jednoduchyzivot.skFoto: cooklos.gr, mozessavydavat.sk, Goa Art
Zdroje: domacalekaren.com, Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová: Ovocie a zelenina ako liek, ISBN 80-89144-46-2; mozessavydavat.sk