DÔLEŽITÝ DRASLÍK V BANÁNE VÁM VYROVNÁ KRVNÝ TLAK

Ocenia ho najmä zaneprázdnení ľudia či mamičky malých detí. Ak veľa solíte, ako protiváha vám pomôže práve banán a jeho najúčinnejšia látka.

Pozor, aj tu na nás číha nebezpečenstvo jedov a škodlivín. Pod tlakom medzinárodnej konkurencie a v úsilí zvyšovať produkciu ich pestovatelia striekajú a chemicky ošetrujú. Dozrievajú veľmi dlho, až 20 mesiacov, takže sú vystavené intenzívnemu vplyvu chemikálií. Pokiaľ máte možnosť, siahnite po ekologickej potrave. Vždy je však lepšie jesť banány z bežnej veľkopredajne ako nejesť vôbec.

Banány pôvodne pochádzajú z Ďalekého východu. Zberajú sa nezrelé a v chladených priestoroch lodí pri teplote 13°C putujú do celého sveta. Keď dozrejú, dostanú sa na pulty našich obchodov.

Účinné látky

Je bohatý na sacharidy, preto má schopnosť dobre zasýtiť. Obsiahnutý draslík patrí medzi jeho najvýznamnejšiu látku. V rámci látkovej premeny tvorí protiváhu sodíku. Kým sodík viaže vodu a zvyšuje krvný tlak, draslík pôsobí práve naopak. Spoločne potom zásobujú dôležitými živinami všetkých 70 biliónov buniek v organizme. Draslík zabezpečuje, aby bunky v našom tele mali dostatok tekutín a aby dobre fungovali. Jeho nedostatok často spôsobuje srdcové problémy, malátnosť alebo podráždenosť. Ľudia, ktorí veľa solia, by mali mať stravu bohatú na draslík, aby sa v ich organizme zachovala rovnováha. Banán obsahuje aj vitamín A, C a vitamíny skupiny B.

Má teda tieto liečivé účinky na organizmus:

  • Pôsobí preventívne a liečivo na vysoký krvný tlak
  • Odvodňuje organizmus, znižujú hmotnosť
  • Odvádza jedy z tela
  • Pôsobí hojivo na sliznicu žalúdka
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Posilňuje imunitný systém
  • Pomáha pri poruchách spánku a pôsobí upokojujúco na nervy

Spracovanie

Žlté banány s prvými hnedými škvrnami rýchlo podliehajú skaze, nazelenalé plody zase nebývajú dosť sladké. Treba preto starostlivo vyberať. Potom rýchlo zjesť, inak dužina hnedne a vitamíny ako aj niektoré mastné kyseliny sa rozložia. Sú výborné aj na prípravu rôznych dezertov, krémov, nátierok a mixovaných nápojov.

Vybrali sme pre vás Banánový dezert:

3 banány, ½ poharíka smotany na šľahanie, ½ jogurtu, 1 PL medu, 1 PL hrozienok

Banány ošúpeme, roztlačíme vidličkou a zmiešame s jogurtom. Pridáme med a vyšľahanú smotanu. Naplníme do misiek a ozdobíme hrozienkami.

DOBRÚ CHUŤ!

Pridala: Monika * Foto: nazdravie.sk; mdiet.sk
Zdroj: Klaus Oberbeil, MUDr. Christiane Lentzová: Ovocie a zelenina ako liek, ISBN 80-89144-46-2