NA LIEČEBNÉ ÚČELY SA Z VYZRETÝCH PLODOV TEKVICE VYBERAJÚ SEMENÁ

dobra rada pre zdravie perex kolecko 100Dobrá rada pre zdravie: Tekvica nemá vysokú výživnú hodnotu, preto sa uplatňuje pri redukčných diétach. Tekvicové plody obsahujú okrem vody aj cukor, bielkoviny, tuky, vitamíny a dostatok minerálnych látok. Pripravujú sa z nich kompóty a marmelády. Čerstvá tekvicová šťava má močopudný účinok a odporúča sa pri obličkových chorobách. Tekvica je okrem toho významná peľonosná a medonosná rastlina.

Vyprážaná tekvica:

– 1 mladá tekvica
– 100g hladkej múky
– 1 vajce
– 100ml bieleho vína
– 100ml oleja
– soľ, mleté čierne korenie

Umytú tekvicu olúpeme a pokrájame na cca 1cm široké a 10cm dlhé kúsky. Z múky, vajca a ostatných prísad vyšľaháme cestíčko, do ktorého namáčame pripravenú tekvicu a na rozpálenom oleji vypražíme do ružova. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi.

Pôvodnou domovinou tekvice obyčajnej (cucurbita pepo) je Stredná Amerika. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta a pestuje sa v mnohých formách ako zelenina, olejna­tá a kŕmna plodina.
Na liečebné účely sa z vyzretých plodov vyberajú semená (Semen Cucurbitae) a rýchlo sa sušia na slnku. Obsahujú až 50 % olejov, silicu, bielkoviny, lecitín, glykozid kukurbitín, saponíny, živicu a iné neznáme látky. Tekvicové semená sú ešte stále odporúčaným a používaným prostriedkom proti črevným parazitom.

Pridala: Zdenka a Vlad * Foto: Pixabay ben kerc