KÔPOR POMÁHA NÁŠMU SRDIEČKU

dobra rada pre zdravie perex kolecko 100Dobrá rada pre zdravie: Konzumácia kôpru prispieva k upokojujúcim účinkom na pokazený žalúdok, tlmí suchý kašeľ spôsobujúci dávenie, pôsobí proti nespavosti i proti nadúvaniu a tlmí kŕčovité bolesti v bruchu. Zlepšuje prekrvenie srdcového svalu, znižuje vysoký krvný tlak, má močopudné účinky, pomáha pri poruchách obličiek a pôsobí aj na činnosť nášho srdiečka, povzbudzuje chuť k jedlu, zbavuje tkaniva škodlivín a odvádza z nich vodu.

Kôprová omáčka:

– 70g hladkej múky
– 50g masla
– 50g cibule
– 250ml mlieka, voda alebo mäsový vývar
– 30g kôpru
– soľ, mleté čierne korenie, ocot, cukor

Z masla a múky si pripravíme svetlú zápražku, pridáme do nej postrúhanú cibuľu, zalejeme vodou alebo vývarom a za stáleho miešania povaríme. Potom pridáme mlieko, mleté čierne korenie, soľ a znovu povaríme. Hotovú omáčku dochutíme posekaným kôprom, octom a cukrom. Podávame k varenému mäsu. Kôpor obsahuje látky, ktoré zlepšujú trávenie.

Kôpor voňavý (anethum graveolens) je jednoročná bylina, vhodná aj na pestovanie v kvetináči za oknom. Vysieva sa na záhon od marca do júla. Klíči veľmi rýchlo a prvý zber nastane už po šiestich týždňoch. Darí sa mu na slnečnom stanovišti v priepustnej pôde, nie na ílovitej a príliš mokrej či ťažkej pôde.
Vňať kôpru sa zberá takmer po celý rok, no jeho vôňu najsilnejšie ucítime v mesiaci máj a júl. Kôpor sa žne pri dĺžke vňate 15-20 cm pred začatím kvetenstva.

Pridala: Zdenka a Vlad * Foto: mendelu.cz