DRÁČ MÁ VEĽMI CHUTNÉ PLODY, Z KTORÝCH PRIPRAVÍME SKVELÝ ČAJ

dobra rada pre zdravie perex kolecko 100Dobrá rada pre zdravie: Dráč obsahuje mnoho vitamínu C, organické kyseliny, cukor a pektín. Plody môžeme zaliať medom a užívať pri horúčke.  Plody dráča sa zbierajú v plnej zrelosti na jeseň a konzumujú sa čerstvé, konzervované alebo sušené. Chutia kyslo obsahujú však značné množstvo vitamínu C a slúžia aj na prípravu čajov a osviežujúcich nápojov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sirup z plodov dráča:
– 1kg plodov
– 1,5kg cukru
– 700ml vody

Plody dráča zalejeme vodou a krátko povaríme. Získanú zmes pretlačíme cez sitko. Na 1 liter šťavy pridáme 1,5kg cukru a krátko povaríme. Hotový sirup plníme do fliaš a dobre uzavrieme. Sirup má kyslastú chuť a osvieži s vodou alebo sódou.

Dráč obyčajný (berberis vulgaris) je ker s vajcovitými, ostnato pílkovitými listami, ktoré vyrastajú vo zväzočkoch na skrátených konárikoch z pazúch tŕňov. Má žlté kvety, ktoré vytvárajú prevísajúce strapce. Plody sú červené oválne bobule.

PRIDALA: ZDENKA A VLAD * Foto: nahuby.sk