ČIERNE RÍBEZLE POSILNIA IMUNITU A ZAŽENÚ HNAČKU

dobra rada pre zdravie perex kolecko 100Dobrá rada pre zdravie: Čerstvé plody a šťavy sa osvedčujú pri hypovitaminóze, pri anémii a scorbute. Z usušených bobúľ si môžeme pripraviť čaj, ktorý pomáha pri žalúdočných vredoch a reumatizme.Čierna ríbezľa harmonizuje činnosť žliaz s vnútorným vylučovaním. Je vhodná pri kožných reakciách z precitlivenosti, pri sennej nádche a dušnosti. Pomáha udržiavať normálny krvný tlak, pôsobí proti únave a migrénam. Ovplyvňuje aj kŕčové žily a pôsobí na stav kostí a kĺbov. Pomáha udržiavať v ženskom organizme hormonálnu rovnováhu a optimálnu činnosť ženských orgánov.

Kečup z čiernej ríbezle:

– 1kg plodov
– 500g cukru
– 100ml vinného octu
– 1 lyžica mletej škorice
– 1 lyžica mletých klinčekov
– ½ lyžičky mletého čierneho korenia
– ½ lyžičky soli
– ½ lyžičky postrúhanej citrónovej kôry

Očistené ríbezle varíme za stáleho miešania s ostatnými prísadami asi 20 minút až vznikne hustá kaša. Horúcu zmes nalejeme do malých pohárov a dobre uzavrieme. Podávame k mäsu.

Ríbezľa čierna (ribes nigrum) je vzpriamený a rozkonárený, až 1,5 m vysoký ker s jemne páperistými mladými výhonkami. Listy sú stopkaté, striedavé, dlaňovito troj- až päťlaločné, dvojité pílkovité, na rube so žltými žľaznatými chĺpkami.

Pridala: Zdenka a Vlad * Foto: Pixabay