Je zdravší čierny alebo zelený čaj?

Aby si zachoval všetky svoje liečivé účinky, pite čaj vždy čerstvý a teplý. Zelený čaj Dračia studňa ulahodí po duševnej stránke, dodá energiu a dokáže človeka povzniesť nad každodenné problémy. Vnáša svetlo do života. Pre svoje ochladzujúce účinky je vhodný najmä pre horúce letné dni.

“Dohodnime sa na tom, že čierny čaj je zdravý, ale zelený je ešte zdravší.” Túto slávnu vetu povedal čajomil a odborník na čaje Vladimír Ondejčík z Čajovne dobrých ľudí v Nitre. Pravý čínsky čaj Dračia studňa čiže Long Jing Xi Hu (Lung Ching)  musí byť vypestovaný v provincii Zheijang, inak sa považuje za „fake“. Je to ako s pravým Šampanským. Údajne jediná vhodná voda na jeho prípravu je z „Dračej studne“ v Číne, ktorá má nízku mineralizáciu a sladkastú chuť.

Nálev tohto slávneho zeleného čaju je svetlo žltý s praženou vôňou. Navodí dobrú náladu a na podnebí zanechá orieškovú príchuť s minimálnou trpkosťou. Spoznáte ho aj podľa plochých opražených lístkov hráškovo zelenej farby. V tradičnej čajovni Dračiu studňu servírujú podľa prastarých zložitých ceremoniálov. Doma si ju pokojne pripravte aj v bylinkáči. Môžete mi veriť, Dračiu studňu si naozaj vychutnáte. Je vynikajúca!

“Vychladnutý zelený čaj, je ako jedovatý had.” hovorí staré Ázijské príslovie. Vraj kedysi v Japonsku, studený zelený čaj ponúkali iba odsúdeným na smrť. Čaj by sa mal piť čerstvý a teplý, aby si zachoval všetky svoje liečivé účinky. Aby ste “nezabili” všetky významné zdravotné účinky a zdraviu prospešné látky v zelenom či čiernom čaji, je dôležitá jeho príprava.

Keďže čajové obrady a samotná príprava čajov sa študujú dlhé roky, na začiatok vám bude stačiť dodržiavať tieto zásady:

Zelený čaj zalievajte približne 70 až 80 stupňovou vodou, ktorá predtým prešla varom, čierny približne 90 stupňovou vodou. Podľa druhu sa nechá zelený čaj lúhovať jednu až tri minúty a čierny čaj, tri až päť minút.

Pre zdravie je veľmi prospešné, ak si čaj pripravujete viacnálevovo, zaliatím čaju niekoľko krát za sebou:

Zalejete, krátko lúhujete, precedíte alebo zlejete a vypijete. Toto dva – tri krát opakujete v priebehu pol hodinky, s tým istým množstvom čaju. Čajové lístky na dne kanvičky nesmiete nechať vychladnúť, čaj by sa mohol “seknúť”. Prvý “krátky” nálev je najpovzbudzujúcejší, uvoľňuje sa teín čo je to isté, ako kofeín v káve. V druhom a treťom náleve sa uvoľňujú antioxidanty, horčiny a triesloviny.

Vladimír Ondejčík videl, ako v Číne brávajú na výlety oddelene v sáčku sypaný čaj a v termoskách teplú vodu. Niekoľko lístkov čaju potom hodia do pohára s teplou vodou, kde sa postupne lúhuje. Pomaličky usrkávajú a relaxujú. Má to jednu neoceniteľnú výhodu:

Po niekoľkých týždňoch nosenia hotových – vylúhovaných rôznych druhov čaju v termoske som necítil rozdiel. Dokonca aj bylinkové sa zlievali do jednej ťažko rozoznateľnej chute. Odkedy nosím vodu a čaj oddelene, nemusím každý rok kupovať novú termosku. 🙂

Na záver ešte navnadím čajomilov. Minulý týždeň sme doobjednali čerstvé sypané čaje. Zelené, čierne, biele, žlté, Pu-Erhy… niekoľko noviniek, špecialít a pikošiek. Nech sa páči – môžete sa prísť zabaviť, potešiť srdce a poprezerať si regále v kamennom obchode alebo stránky s čajmi v nášom online obchodíku JednoduchýŽivot.sk.

Na zdravie. 🙂 Vlad F

„Bože, urob ma nástrojom Tvojej vôle. Tam, kde je nenávisť, daj mi priniesť lásku…“  (sv. František z Asisi)

Zdroj: archív Goa Art