ČIERNA RASCA, ZNÁMA UŽ ODDÁVNA, MÁ ROZMANITÉ VYUŽITIE NIELEN V KUCHYNI

Čiernu rascu využijeme na ochutenie pečiva, polievok, omáčok ale aj do šalátov či tvarohu. Hodí sa aj všade tam, kde používame nové korenie alebo tymián. Tým sa však využitie tejto vzácnej a liečivej rastliny nekončí. Jej prospešné účinky sú rozsiahle. 

V čiernej rasci nájdeme vitamíny A, B1, B2, B3, B6, D, E, B9, esenciálne mastné kyseliny 3 a 6, fytosteroly, fosfor, horčík, meď, vápnik, zinok, železo.

Môže nám poslúžiť pri problémoch ako sú prekyslenie žalúdka, zápal ďasien, astma, kašeľ, pri problémoch s udržaním dieťatka v tehotenstve, pri ťažkostiach s ľadvinami a močovým mechúrom, pri chronickej únave, nachladnutí, chrípke, kožných plesniach, bolestiach a kolikách, vysokom krvnom tlaku, cholesterole, nevoľnosti či pri hnačke alebo vypadávaní vlasov. Môžeme ju užívať aj ako čaj vo forme nálevu, ktorý necháme vylúhovať 15 minút.

Čiernu rascu spomínajú už vo svojich textoch Diskorides, Hippokrates, Paracelsus, Hildegarda z Bingenu, zmienky nájdeme takisto v spisoch Čínskej a Tibetskej medicíny aj Ajurvédy.