CIBUĽA, TRADIČNÝ PRÍRODNÝ VŠELIEK

Cibuľa je tisíce rokov osvedčeným prostriedkom proti mnohým ťažkostiam. Samotné slzenie, ktoré vyvoláva pri krájaní, má liečivé účinky. Rohovka sa tým zbavuje všetkých choroboplodných zárodkov. Má antibakteriálny účinok na dýchacie cesty a črevnú mikroflóru.

Je továrňou na výrobu alicínu a iných sírnatých zlúčenín, ktoré majú silný antibakteriálny účinok na sliznice. Pomáhajú predchádzať infekciám. Dezinfikujú sa už sliznice nosohltana pri krájaní a účinok látok trvá aj v celých močových cestách, kde likvidujú a liečia zápaly. Obsahuje vysoké množstvo kyseliny listovej (na dobrú náladu, krvotrvorbu a omladzujúci rast buniek) a takisto sa tu nájde vitamín C, železo, zinok.

Má tieto liečivé účinky na organizmus:

  • znižuje krvný tlak
  • dezinfikuje nos, ústa, hltan
  • zmierňuje ochorenia žíl
  • podporuje krvotvorbu
  • spevňuje sliznice v žalúdku a črevách
  • zlepšuje chuť do jedla
  • posilňuje srdce a krvný obeh
  • pomáha predchádzať infekciám

Mala by byť dennou súčasťou našich jedál. Samozrejme, najúčinnejšia je surová cibuľa. Tepelným spracovaním sa mnoho cenných látok stráca. Potieranie cibuľou pomáha aj pri bodnutí hmyzom, hryznutí psom alebo poškriabaní mačkou. Je možné z nej pripraviť sirup pri zápale priedušiek, kašli alebo chrípke.

Recept na Cibuľový sirup pri prechladnutí a kašli môžete nájsť tu: domacalekaren.com.

Pripravili sme pre vás Cibuľový šalát vhodný k pečenému či grilovanému mäsu alebo plackám:

(4 porcie)

150 g cibuľe, 150 g červenej cibuľe, 80g jarnej cibuľky, 40ml oleja, 10g morskej soli, 30 g trstinového cukru, 3o ml oleja, mleté čierne korenie, drvený kmín, pár plátkov cesnaku, provensálske korenie

Cibuľu nakrájate na väčšie kúsky (mesiačiky). Dajte si zvlášť bielu a zvlášť červenú. Do rozpáleného oleja na panvici vložte najskôr bielu. Keď zosklovatie, pridajte červenú a krátko za stáleho miešanie opekajte. Môžete pridaj aj trochu drveného kmínu a pár plátkov cesnaku, alebo 2. varianta provensálske korenie.

Na záver pridajte soľ a cukor, ktorý necháte zkaramelizovať. Nakoniec pridajte ocot. Chvíľu všetko poduste. Nakrájajte na jemno jarnú cibuľku a vložte do šalátu, prizdobte. Pred podávaním môžete posypať mletým čiernym korením.

DOBRÚ CHUŤ!

Zmes bylín na grilované mäso a ryby

Foto: pixabay – couleur, Goa Art
Zdroje: domacalekarnen.com, kulinar.cz