7.7. DEŇ ČOKOLÁDY

V tento deň roku 1550 sa na pultoch obchodov v Európe objavila táto najobľúbenejšia maškrta privezená od mexických Indiánov. Horká čokoláda obsahujúca vyše 50% kakaa je zdravšia.

Je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. V Európe sa čokoláda pokladala predovšetkým za lahodnú pochúťku. U Indiánov však bola nápojom, ktorý bol zdrojom duchovnej múdrosti, obrovskej energie a zlepšenia sexuálnej vitality.

Čokoláda pre zdravie

Čokoláda má na ľudský organizmus stimulujúce účinky. Tuky a karbohydráty dodávajú telu energiu, preto ju trávime pomaly, a to udržuje pocit nasýtenia.

Odborníci na výživu odporúčajú horkú čokoládu s obsahom kakaa od 50 do 70 %. Čokolády, ktoré obsahujú 30 – 50 % kakaovej hmoty, majú viac cukru, preto sú z hľadiska výživy považované za menej kvalitné.

Čokoládu si spájame s pocitmi šťastia, potešením a uvoľnením. Železo v čokoláde dopravuje kyslík do mozgu, čo podporuje duševnú aktivitu a vylučovanie endorfínov. Jedna tabuľka čokolády dodáva človeku celodennú dávku horčíka. Je bohatá aj na draslík, fosfor, vitamín A, B a E, proteíny. Obsahuje tiež modulátory, ktoré podporujú neurochemické procesy v mozgu, zapojenie intelektu a odolnosť voči únave.

Flavonoidy obsiahnuté v čokoláde pôsobia na redukciu krvných zrazenín, a tým zabraňujú upchatiu ciev. Podľa americkej klinickej štúdie, je vplyv kakaa na redukciu krvných zrazenín podobný, ako podávanie nízkych dávok acylpyrínu, čo vedie napríklad k zníženiu rizika vzniku infarktu.

Iná štúdia dokázala, že čokoláda (prostredníctvom kyseliny steárovej) zvyšuje v krvi „dobrý“ – HDL cholesterol, a znižuje hladinu toho „zlého“ LDL cholesterolu. Tým prispieva k prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

Kalendár medzinárodných dní pre nás pripravujú „slobodní ľudia“ zo spoločnosti www.fsgroup.sk a www.goaart.sk.
Zdroje: teraz.skslovenskypacient.sk