Zrnko múdrosti II-VI

zrnko mudrosti perex kolecko 100„Viete ako zistíte, že ste na káve závislí? Príprava instantnej kávy trvá pridlho.“
„Vďaka káve dokážete posúvať hranice tréningu a to hlavne pri vytrvalostných športoch. Je dobre známe, že celá Tour de France frčí na dobrej káve.“ povedal pre časopis RUN the world magazine Dušan Plichta.
Dušan  je profesionálny poradca zdravej výživy a v Zrnku múdrosti I, nám vysvetlil prečo je káva jeden z najkomplexnejších nápojov, pre naše zdravie a výkon mozgu.

ii-6_stocksnap_io-piotrlohunko

Zároveň zdôraznil, že 80% kávy, ktorú bežne pijeme, pôsobí toxicky a preto by sme mali kupovať iba čerstvú kávu praženú na Slovensku. A takou kávou je aj kvalitná káva z Coffee Sheepu, ktorá poteší každého znalca čerstvej kávy.

Čerstvá káva a pravidlo 15

Najväčším nepriateľom dobrej kávy je vzduch a vlhkosť. Aby si káva zachovala čo najviac svojich chuťových vlastností, je dobré dodržiavať „pravidlo 15“:

– káva musí byť upražená do 15. mesiacov od zberu
– po upražení je potrebné kávu zomlieť  do 15. dní
– pomletú kávu je potrebné spotrebovať do 15. minút

Kupujte zrnkovú kávu. Mletá káva stráca svoje vlastnosti aj keď je vákuovo balená – vákuum iba spomalí jej starnutie. Kávu zomeľte vždy tesne pred prípravou. Nikdy nie do zásoby. Možno vám aj toto pomôže spomaliť, na chvíľu sa zastaviť a pomeditovať pri príprave svojho obľúbeného nápoja.

02_vzor_stocksnap_io-skitterphoto


Pri príprave kávy si dajte pozor na chemické zloženie vody a na jej teplotu.

Voda dokáže zničiť aj tú najlepšiu kávu. Jej „chuť“ prebije a znehodnotí kávovú arómu.  Máte podozrenie, že voda, ktorá vám tečie z kohútika má nevhodné chemické zloženie? Spravte si sami rozbor. Lacné, ale presné testery stoja okolo štyroch eur.

Čo robiť, ak je voda tvrdá? Môžete použiť filtre, ktoré sa nasadzujú priamo na kohútik, filtračné kanvice alebo balenú vodu s vyhovujúcim zložením…

Ak zalejeme čerstvo zomletú kávu vodou, ktorá sa práve varila, čiže dosiahla 100 stupňov, kávu spálime a jej chuť bude horká.

Ideálna teplota vody pri príprave kávy je okolo 90 stupňov. Ak zohrievame vodu v rýchlovarnej kanvici, tak ju nechajme prejsť varom. Keď sa kanvica vypne, počkáme pol minúty, čo by malo stačiť na to, aby teplota vody klesla na požadovanú teplotu.

Nezabudnite, že pravidlo 15 platí pri všetkých spôsoboch prípravy kávy, rovnako ako používanie mäkkej vody.

V CNN tvrdia, že váš mozog pracuje oveľa efektívnejšie, ak pijete kávu. Reportér TIME Michael Lemonick tvrdí, že ak pijete kávu, zlepší sa váš reakčný čas, bdelosť, pozornosť aj logické uvažovanie.

Kávou k vyššej inteligencii? Ďalší dôvod prečo si každý deň dopriať dobrú kávičku.