ZÁDUŠNÍK POVAŽUJÚ ZA ZÁZRAČNÚ BYLINU CHRÁNIACU PRED OČAROVANÍM

perex_zadusnikDobrá rada pre zdravie : Zádušník brečtanovitý podporuje chuť k jedlu, má hojivé účinky a pôsobí proti hnačke. Je vhodný tiež pre ľudí so zníženou žalúdočnou kyslosťou. 

Rozpúšťa hlieny, pôsobí protizápalovo, hojivo, dezinfekčne a močopudne. Ďalej tlmí hnačky, zlepšuje trávenie, podporuje látkovú výmenu, detoxikuje pečeň a svrbenie kože.

Pri vonkajšom použití vo forme obkladov sa aplikuje na zle sa hojace rany alebo exémy. Ako kloktadlo sa odporúča pri zápaloch ústnej dutiny. Na kŕčové žily sa osvedčila zádušníková masť a na bronchitídu zasa sirup.

Omeleta so zádušníkom:
-3 uvarené zemiaky
-100g oravskej slaniny
-1 hrsť nadrobno nakrájanej vňate zádušníka
-soľ
-mleté čierne korenie
-3 vajcia

Na panvici opečieme slaninu, pridáme zemiaky pokrájané na kolieska a cibuľu. Vajcia rozmiešame so zádušníkom, osolíme a pokoreníme, Nalejeme na zemiaky, slaninu a cibuľu. Omeletu opečieme a preklopíme na tanier.

Foto: pixabay-hans

Zádušník brečtanovitý obsahuje až 7% trieslovín, silice, draselné soli, saponíny horčinu a ďalšie zložky.

Homér ju zmieňuje ako jednu z rastlín, ktorú možno použiť ako syridlo. V stredoveku bol zádušník považovaný za zázračnú bylinu chrániacu pred očarovaním a dodnes tomu mnohí „bylinkári“ veria.

Zádušník rastie hojne na okrajoch lesov a krovín, pozdĺž ciest a na stráňach od nížin do hôr. Je rozšírený takmer v celej Európe, v severnej Ázii, zasahuje až do Japonska.

Pridal: Martin & Vlad