VYCHLADNUTÝ ZELENÝ ČAJ, JE AKO JEDOVATÝ HAD

pixabay_com_benniaotang20perexDobrá rada pre zdravie: Čaj by sa mal piť čerstvý a teplý, aby si zachoval všetky svoje liečivé účinky. Aby sme “nezabili” všetky významné zdravotné účinky a všetky zdraviu prospešné látky v zelenom a čiernom čaji, je dôležitá jeho príprava. 

Keďže čajové obrady a samotná príprava čajov sa študujú dlhé roky, nám bude stačiť dodržiavať jednoduché zásady, ktoré pre začiatočníkov odporúča “čajomil” a odborník na čaje, Vladimír Ondejčík.
Zelený čaj zalievame približne 70 až 80 stupňovou vodou, ktorá predtým prešla varom, čierny približne 90 stupňovou vodou. Podľa druhu sa nechá zelený čaj lúhovať jednu až tri minúty a čierny čaj, tri až päť minút.
pixabay.com_benniaotang
Pre naše zdravie je veľmi prospešné, ak si čaj pripravujeme viacnálevovo, zaliatím čaju niekoľko krát za sebou:
Zalejeme, krátko lúhujeme, precedíme alebo zlejeme a vypijeme a toto dva – tri krát opakujeme v priebehu pol hodinky, s tým istým množstvom čaju. Čajové lístky na dne kanvičky nesmieme nechať vychladnúť, čaj by sa mohol “seknúť”.
Prvý “krátky” nálev je najpovzbudzujúcejší, uvoľňuje sa teín čo je to isté, ako kofeín v káve. V druhom a treťom náleve sa uvoľňujú antioxidanty, horčiny a triesloviny.
Vraj kedysi v Japonsku, studený zelený čaj ponúkali iba odsúdeným na smrť. Preto si zapamätajme staré Ázijské príslovie, ktoré hovorí, že “Vychladnutý zelený čaj, je ako jedovatý had.”
autor: Vlad F