PÚPAVOVÉ VÍNO POMÁHA PRI DNE A REUMATIZME

pixabay_pezibear_1280Dobrá rada pre zdravie : Koľko chorôb je na svete, toľko je aj liečivých bylín. Púpava lekárska je významná liečivá bylina najmä pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene.

Púpava je trvalá rastlina so stonkou bez listov vysokou 5 až 30 cm. Po odtrhnutí roní biele horké mlieko, ktoré zanecháva na pokožke hnedé škvrny. Celá rastlina je jedlá a liečivá, špecifická svojou mierne horkastou chuťou.

Púpavové víno:
-2l kvetov púpavy bez zeleného zákrovu
-Hrsť hrozienok
-1,2 kg kryštálového cukru
-2 pomaranče
-1 citrón
-Vínne kvasinky
-4l prevarenej vody

Kvety sparíme v 1l vriacej vody a necháme prikryté 2 dni ustáť. Potom nálev prelejeme, pridáme 3l vody s rozpusteným cukrom, šťavu z pomarančov a citróna, hrozienka a kvasinky. Necháme 2 dni kvasiť v pohári prikrytým plátnom. Potom víno stiahneme hadičkou do demižóna s kvasnou zátkou. Po dokvasení stiahneme do fliaš a necháme 3 mesiace dozrieť.

pixabay_mh20grafikFoto: Pixabay -mhgrafik

Má priaznivé účinky pri zápaloch močových ciest, obličkových kameňoch, zvyšuje tvorbu a vylučovanie žlče, má krv čistiace účinky, tým pomáha pri dne a reumatizme.

Pôsobí močopudne, reguluje a urýchľuje trávenie. Zlepšuje činnosti pankreasu, pomáha pri liečbe cukrovky.

Púpavové listy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a provitamín A, minerály draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Je tiež bohatá na saponíny, horčíny, chlorofyl a inulín (v jeseni je jeho obsah až 40%, ale na jar len okolo 2%).

Pridala: Zdenka a Vlad