PROTI SKLERÓZE A VYSOKÉMU TLAKU S LESNÝMI JAHODAMI

perex_jahodaDobrá rada pre zdravie : Podzemok a listy jahody majú močopudný účinok a používajú sa pri liečbe chorôb močových ciest. Majú protizápalové účinky a sú využívané pri črevných kataroch.

Pozitívny účinok bol zaznamenaný i proti hemoroidom, pri zapálených ranách a ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny. Zápar z listov pomáha pri chorobách obličiek.

Jahodovo – tvarohový pohár :
– 400g  jahôd
– 250g mäkkého tvarohu
-1 lyžica citrónovej šťavy

– 3 lyžice kokosového cukru

Polovicu jahôd rozdelíme do pohárov a trochu pocukríme kokosovým cukrom. Tvaroh zmiešame s cukrom, mliekom, citrónovou šťavou a dáme do pohárov s jahodami. Povrch ozdobíme zvyšnými jahodami. Dobre vychladíme a podávame.

 Foto: Pixabay Foto-Rabe

Jahody lesné ľudia jedli už v dobe kamennej. Jahoda bola podomácky pestovaná v starovekej Perzii a rozšírila sa pozdĺž hodvábnej cesty až na Ďaleký východ. V Európe sa rozšírila v záhradách až počas 18. storočia.

Plody sú obľúbeným a veľmi zdravým ovocím. V ľudovom liečiteľstve sa čerstvé odporúčajú proti skleróze, vysokému tlaku, obličkovým kameňom, dne a reume. Mnohé liečivé vlastnosti si uchovávajú aj vo forme zaváranín.
Príbuzné druhy jahody obyčajnej – jahoda drúzgavícová (Fragaria moschata) a jahoda trávnicová (Fragaria viridis) majú tuhšie plody, ťažšie oddeliteľné od lôžka. Netreba sa však báť zámeny, lebo majú rovnaké liečivé účinky ako jahoda obyčajná.

Pozor, niektorí ľudia sú na jahody alergickí!

Pridala: Zdenka a Vlad