HORČINKA HORKÁ JE ZNÁMA UŽ Z ANTIKY

perex_polygala_amarellaDobrá rada pre zdravie : Pri bolestiach hrdla a poruchách trávenia je vhodné užívať macerát z Horčinky horkej. 

Horčinka horká patrí k liečivým rastlinám objaveným už v dávnej minulosti – poznal ju už Plínius v prvom storočí nášho letopočtu. Zmieňuje sa o nej i Dioscorides v diele De Materia Medica z roku 512 nášho letopočtu – prvom zachovanom ilustrovanom herbári, ktorý zostal základom pre poznávanie rastlín až do sedemnásteho storočia.

Obaja autori jej prisudzovali okrem už spomínaných laktačných účinkov (tvorba mlieka a vylučovanie mlieka z mliečnej žľazy cicavcov) aj jej využitie pri liečbe pľúcnych a prsných chorôb.

Recept na macerát:
-1 lyžica kvitnúcej vňate
-200 ml vody

Umytú a nadrobno posekanú vňať zalejeme studenou vodou a necháme 30 minút prikryté vylúhovať. Precedíme a užívame po dúškoch alebo použijeme na kloktanie.

Foto : Wikipedia-Pollygalia amarela

Podobne Horčinku horkú využívali aj v stredoveku a ako liečivo je známa od 18. storočia, i keď v súčasnosti už v oficiálnej medicíne patrí k zastaraným. Uplatnenie však má stále v ľudovom liečiteľstve.

V čase kvitnutia sa zbiera vňať, niekedy aj s koreňom, ktorá má intenzívne horkú chuť, pretože obsahuje horčinu polygamarín a saponíny.

Odporúča sa pri liečbe chorôb dýchacích ciest a tráviacej sústavy. Vodné výťažky z tejto byliny sa pre svoje antibakteriálne účinky využívajú na kloktanie. Pozitívom je, že po jej použití neboli doteraz zaznamenané žiadne nepríjemné vedľajšie účinky.

Pridal: Martin & Vlad F