DIVÉ ČEREŠNE ĽUDIA KONZUMOVALI UŽ V STARŠEJ DOBE BRONZOVEJ

pixabay_20music420life_1920perex

Dobrá rada pre zdravie : Čerešňa vtáčia podporuje tvorbu kostí a zubov, zrýchľuje krvný obeh a vylisovaná šťava znižuje horúčku.

V 8. storočí p n l. boli vyšľachtené v Malej Ázii a Grécku. Rozšírená je  Európe, okrem najjužnejších oblastí. Ďalej rastie v Strední Ázii, na Kaukaze, v Malej Ázii a v severozápadnej Afrike. Pestovaním sa rozšírila do iných oblastí s vhodnými klimatickými podmienkami. U nás je rozšírená roztrúsene, až dosť hojne, po celom území. Častá je predovšetkým v teplejších oblastiach a v nižších polohách. Vo vyšších nadmorských výškach rastie len na chránených miestach.

Čerešňové placky :
-250g vykôstkovaných čerešní
-250 ml mlieka
-2 vajcia
-Vanilkový cukor
-Soľ
-200g hladkej múky
-2 lyžice bieleho vína
-Olej na vysmážanie
Z múky mlieka, vajec vanilkového cukru, vína a trochu soli vymiešame cesto. Pred smažením do neho pridáme čerešne a na rozpálenom oleji z oboch strán vyprážame. Nakoniec posypeme vanilkovým cukrom.

pixabay_schueler20design_1920600Foto: Pixabay schueler design

Plody sú obľúbeným ovocím, obsahujú mnoho vitamínov, cukrov a minerálnych látok. Listy a kvety sa využívajú v ľudovom liečiteľstve a drevo sa používa na výrobu drobných predmetov. Čerešňa vtáčia je tiež nepostrádateľnou surovinou v ovocinárstve.

Drevo má výbornú kvalitu. Ako liečivá rastlina sa zbierajú stopky. Droga obsahuje triesloviny, kyselinu salicylovú, farbivá a soli. Semenné jadrá obsahujú amygdalín, jedovatý glykozid s kyanovodíkom. Stopky sa užívajú v ľudovom liečiteľstve. Slúžia proti hnačkám, ako močopudný a expektoračný prostriedok, užívajú sa formou odvaru.

Pridala: Zdenka a Veronika