BROKOLICA AKO OBROVSKÝ 700 ROČNÝ DUB

perex20pixabay_com_pixakame202Dobrá rada pre zdravie: Vzácne látky, ktoré zabraňujú chorobám žalúdka, si brokolica najlepšie zachová, keď ju zľahka podusíme.

Pred mesiacom pre mňa ešte neznáme pojmy: Helicobacter pylori a fytochemikália – sulforafan. Dnes im už však rozumiem. 

foto:pixabay.com/pixakame
Trápi  vás Helicobacter pylori alebo vredy?
Keďže choroby od malička vytesňujem zo svojho zorného uhla a takmer sa o ne nezaujímam, musel som sa spýtať Marcelky: „Čo je to ten Helicobacter?“
Usmiala sa a povedala: „Helicobacter pylori je baktéria, ktorá väčšinou vyvoláva akútne ale aj chronické zápaly žalúdka a žalúdočné vredy. A neuveríš, ale podľa najnovších zistení existuje fytochemikália – sulforafan, ktorá môže vo výraznej miere zastaviť alebo spomaliť aktivitu práve tejto baktérie.“
foto:pixabay.com/falco
Najbohatším zdrojom  sulforafanu sú ružičky brokolice. Sulforafan pôsobí ako antioxidant a stimulátor prirodzených enzýmov. Údajne u ľudí, ktorí konzumujú veľké množstvo kapustovej zeleniny je znížené riziko výskytu rakoviny prsníka a prostaty.
Foto:pixabay.com/ZaydaC
Brokolica obsahuje celý rad vitamínov a minerálov. Je to veľký zdroj vitamínu A a C. Vysoký obsah draslíka pomáha chudnúť, uľaví boľavým kĺbom a chráni pred srdcovo – cievnymi ochoreniami.
foto:pixabay.com/MiYun
Brokolica mi počas písania tohto príspevku pripomínala mohutný 700 ročný dub v Regete. Prečo? Pretože jej výhodou je odolnosť. Väčšinu svojich cenných látok si zachováva pri krátkej tepelnej úprave, či zmrazení.
A prosím, nezabudnime!
Vzácne fytochemikálie ako sulforafan, ktorý pomáha zabraňovať chorobám žalúdka, vrátane vredov sa najlepšie uchovajú, keď brokolicu zľahka podusíme.
Vlad F & Marcela zo zdroja: bezpecnostpotravin.cz
 
pridal: Vlad