AJ MEDVEDE VEDIA O CESNAKU MEDVEĎOM A JEHO ÚČINKOCH

pewrex_pixabay-loggawingglerDobrá rada pre zdravie : Medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení.

Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, ako napríklad u diviakov alebo medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj  svoj prívlastok medvedí.


Medvedí cesnak (Allium ursinum) foto: pixabay – LoggaWinggler

Výskyt a zber

Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe, no jeho výskyt zasahuje aj do južnejších oblastí, akým je Španielsko, sever Talianska a balkánskeho polostrova.
Medvediemu cesnaku sa darí najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy. Obvykle začína rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už koncom marca alebo začiatkom apríla. Následne rastie a kvitne až do konca mája. Po odkvete jeho listy a stonka zhnijú a stanú sa súčasťou pôdy.
Nájsť medvedí cesnak v lese nie je vôbec zložité, väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy pripomínajúce zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa rozlieva celým lesom.
Poznávacie znaky:
  • Ide o zelenú prízemnú bylinu
  • Väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy v lese
  • Dosahuje výšku 10-45 cm
  • Široké zelené listy sú 10-12 cm dlhé a 2-5 cm široké
  • Má typickú cesnakovú vôňu
Staršie a väčšie listy cesnaku bývajú horké, preto sa pri zbere sústreďte na mladé lístky, ktoré sú bohatšie na vitamíny a chuťovo príťažlivejšie.
Pri zbere cesnaku si treba dať pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou. Nepozornejší ľudia si často mýlia listy mladej konvalinky s medvedím cesnakom. Ak si nie ste istý, overte si rastlinku čuchom – typická vôňa vám zaručene pomôže pri jeho identifikácii.
Hoci medvedí cesnak nepatrí k ohrozeným druhom, určite ho nezbierajte v chránených oblastiach. Pri jeho zbere buďte ohľaduplný voči prírode, trhajte ho len pre vlastnú potrebu a nepošliapte celé okolie.
Medvedí cesnak si môžete vypestovať aj sami na záhradke. Najviac sa mu darí vo vlhkom prostredí s jemne kyslou pôdou. Jeho cibuľka sa prebúdza už v neskorej zime, aby mohla koncom marca alebo začiatkom apríla naplno vyrašiť zo zeme.
Pestovanie medvedieho cesnaku
  • Medvedí cesnak sa môže rozmnožovať semienkami alebo cibuľkami. Ak sa ho rozhodnete pestovať od semienka, ideálny čas na sadenie je od októbra do marca priamo vo vašej záhrade. Ak chcete rozmnožovať od cibuľky, zasaďte ich koncom leta v auguste alebo septembri, keď je už cesnak dávno odkvitnutý.
  • Medvediemu cesnaku vyhovuje tienisté miesto v blízkosti stromčekov alebo kríkov. Treba si však dať pozor, aby ste ho nesadili na miesto, kde ste predtým pestovali cibuľu. Budete mať tak istotu, že ste cesnak nezasadili na neúrodný kus pôdy (cibuľa potrebuje podobné živiny).
  • Táto bylinka nie je veľmi náročná, preto si radšej dávajte pozor na jeho premnoženie. Keď má ideálne podmienky pre rast, vie sa veľmi rýchlo po záhradke rozšíriť a potom by ste sa už z neho nemuseli tak tešiť.

Liečivé účinky

– Medvedí cesnak je výborným prečisťovadlom. Podľa bylinkárky Marie Treben má cesnak mnoho liečivých vlastností, no k tým najhlavnejším patrí jeho detoxikačná schopnosť. Treba ho konzumovať vo všetkých formách počas apríla, aby jarná prečisťovacia kúra mala patričné účinky.
– Táto bylinka môže pomôcť aj pri najrôznejších žalúdočných problémoch, akými sú napríklad zápcha, plynatosť alebo chronické hnačky. Maria Treben uvádza aj preventívne účinky voči rakovine hrubého čreva.
– Medvedí alebo divoký cesnak sa sa odporúča konzumovať aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Ak máte problém s vysokým krvným tlakom, skúste zaradiť medvedí cesnak do jarného jedálnička.
– To isté platí aj o bolestivých krčových žilách, ktoré trápia nejdnu/ého z nás.
– Trpíte častými bolesťami hlavy? Medvedí cesnak môže pomôcť aj ľuďom trpiacim častými migrénami.
– Medvedí cesnak sa tiež využíva pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, akými sú astma alebo zápaľ priedušiek.
– Je tiež výborný pre náš imunitný systém najmä v jarnom období, kedy sa menia teplotné podmienky a ľudský organizmus je oslabený a náchylný na rôzne ochorenia.
– Silná korenistá chuť cesnaku môže pomôcť vypudiť z tela aj hlísty.

Medvedí cesnak na Veľkej Javorine (foto: MM)

Spracovanie

Medvedí cesnak je sezónna bylinka, ktorú môžeme spracovať na mnoho spôsobov. Jeho korenistá chuť a cesnaková vôňa môže byť vítaným spestrením jarnej kuchyne. Niekto si ho chce uskladniť v mrazničke, niekto zas využiť pri varení, pečení ak však chcete využiť túto báječnú bylinku, všetky vitámíny a živiny v nej naozaj naplno vyhnite sa jeho tepelnej úprave a jedzte ho za čerstva, najlepšie v deň jeho natrhania.
Najčastejšie spôsoby spracovania na studeno:
  • Nakrájať na maslový chlebík
  • Nakrájať do čerstvého šalátu
  • Nakrájať do pomazánky
  • Podávať ako prílohu k hlavnému jedlu
Medvedí cesnak nie je vhodný na tepelnú úpravu. Pri varení stráca chuť aj farbu. Do teplých jedál ho odporúčame pridávať na dochutenie až na konci prípravy.
Najlepšie chutí v:
  • Polievke
  • Cestovinách
  • Omelete/Praženici

Uskladnenie medvedieho cesnaku

Chladenie medvedieho cesnaku
Ak chcete cesnak skonzumovať do niekoľkých dní od jeho nazbierania, jednodznačne vám odporúčame, aby ste si ho uložili iba do chladničky. Takto sa v ňom uchovajú všetky dôležité živiny a vitamíny, kvôli ktorým ste ho nazbierali.
Najdlhšie vydrží čerstvý ak ho nazbierate aj so stonkami a tie potom vlozite do pohára s vodou a takto uložíte v chladničke.
Sušenie vs. mrazenie medvedieho cesnaku
V lekárňach a špecializovaných predajniach môžete naraziť na medvedí cesnak v sušenej forme. Tento však nemá v sebe ani z ďaleka uchované vitamíny, ktoré nájdete v čerstvom medveďom cesnaku. Preto, ak si chcete uchovať cesnak bez straty účinkov, odporúčame jeho mrazenie. (Pri zmrazení však stráca chuť!)
Zdravé a chutné pesto
Výborný spôsob, ako si uchovať medvedí cesnak až niekoľko mesiacov bez straty potrebných živín, je aj vo forme pesta.
Čo budete potrebovať?
  • Čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • Orechy (vlašské, lieskové, kešu, podľa osobnej preferencie)
  • Olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový a pod.)
  • Soľ
  • Chilli
  • Citrón
Ako na to:
  1. Medvedí cesnak vložte do sitka a pod tečúcou studenou vodou ho dôkladne očistite. Pri peste nebudete bylinku spracovávať tepelne ani v alkohole, preto je potrebné ju poriadne umyť.
  2. Umytý cesnak otraste a nechajte chvíľu usušiť. Vložte ho do vysokej nádoby, v ktorej ho budete mixovať ručným mixérom. Ak máte klasický mixér, listy medvedieho cesnaku vložte doňho.
  3. Začnite cesnak mixovať v nádobe. Už teraz môžete pridať k cesnaku soľ, citrón a olivový olej.
  4. Všetky suroviny vrátane pomletých orechov môžete pomiešať aj naraz v hlbokom tanieri alebo miske. Olej pridávajte podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté.
  5. Pesto uskladnite v chladničke. Vydrží niekoľko mesiacov.
Tinktúra z medvedieho cesnaku
Ďalšie vhodné uskladnenie medvedieho cesnaku je vo forme tinktúry. Ide o extrakt z čerstvého medvedieho cesnaku, ktorý sa po nakrájaní naloží v pomere 1:5 do tvrdého alkoholu. Po dvoch až troch týždňoch lúhovania sa extrakt precedí cez sitko a uloží do fľašky.
Zdroje: wikipedia.org, medvedicesnak.sk, exoflora.sk, Maria Treben - Zdravie z božej lekárne
pridal: Mario